OpenVZ Forum


Home » Mailing lists » Users » Problem with new os template (pld)
Problem with new os template (pld) [message #31428] Sun, 29 June 2008 13:22 Go to next message
lukasz is currently offline  lukasz
Messages: 3
Registered: June 2008
Junior Member
From: openvz.org
Hello,

I am trying to make os template for polish linux distribution
(www.pld-linux.org).

Here it is:

http://www.chrustek.net/pld-ac-image.tar.gz

Here is the /etc/vz/dists/pld-ac.conf:

ADD_IP=pld-add_ip.sh (http://www.chrustek.net/pld-add_ip.sh)
DEL_IP=pld-del_ip.sh (http://www.chrustek.net/pld-del_ip.sh)
SET_HOSTNAME=pld-set_hostname.sh (http://www.chrustek.net/pld-set_hostname.sh)
SET_DNS=set_dns.sh
SET_USERPASS=set_userpass.sh
SET_UGID_QUOTA=set_ugid_quota.sh
POST_CREATE=postcreate.sh

First three files I have changed. I started playing around with openvz
4 days ago, so this changes may not be accurate (and they seem to be
so, because vzctl set 111 --ipadd 192.168.1.40 dosn't work).

111.conf looks like this:

ONBOOT="no"
KMEMSIZE="11055923:11377049"
LOCKEDPAGES="256:256"
PRIVVMPAGES="65536:69632"
SHMPAGES="21504:21504"
NUMPROC="240:240"
PHYSPAGES="0:2147483647"
VMGUARPAGES="33792:2147483647"
OOMGUARPAGES="26112:2147483647"
NUMTCPSOCK="360:360"
NUMFLOCK="188:206"
NUMPTY="16:16"
NUMSIGINFO="256:256"
TCPSNDBUF="1720320:2703360"
TCPRCVBUF="1720320:2703360"
OTHERSOCKBUF="1126080:2097152"
DGRAMRCVBUF="262144:262144"
NUMOTHERSOCK="360:360"
DCACHESIZE="3409920:3624960"
NUMFILE="9312:9312"
AVNUMPROC="180:180"
NUMIPTENT="128:128"
DISKSPACE="1048576:1153024"
DISKINODES="200000:220000"
QUOTATIME="0"
CPUUNITS="1000"

VE_ROOT="/vz/root/$VEID"
VE_PRIVATE="/vz/private/$VEID"
OSTEMPLATE="pld-ac-i686-image"
ORIGIN_SAMPLE="vps.basic"
IP_ADDRESS="192.168.1.40"


The system seems to work well (I can do vzctl exec 111 ps a x and
others commands), but I have two problems:

1. I can't assign ip address to it: vzctl set 111 --ipadd 192.168.1.40
   doesn't show any errors. vzlist shows this ip address, but:

   [root@pld-machine /vz/private/111]# vzctl exec 111 ip a l
   1: lo: <LOOPBACK> mtu 16436 qdisc noop
    link/loopback 00:00:00:00:00:00 brd 00:00:00:00:00:00
    inet 127.0.0.1/8 scope host lo
   2: venet0: <BROADCAST,POINTOPOINT,NOARP> mtu 1500 qdisc noop
    link/void 
   3: sit0: <NOARP> mtu 1480 qdisc noop
    link/sit 0.0.0.0 brd 0.0.0.0
   
   
2. I can't enter into the VE:
   vzctl enter 111
   [hangs here... nothing happen]

end of strace of this command looks like this:

open("/etc/passwd", O_RDONLY|0x80000 /* O_??? */) = 12
fcntl64(12, F_GETFD)                    = 0x1 (flags FD_CLOEXEC)
fstat64(12, {st_mode=S_IFREG|0644, st_size=856, ...}) = 0
mmap2(NULL, 4096, PROT_READ|PROT_WRITE, MAP_PRIVATE|MAP_ANONYMOUS, -1, 0) = 0xb7fe2000
read(12, "root:x:0:0:root:/root:/bin/zsh\nb"..., 4096) = 856
close(12)                               = 0
munmap(0xb7fe2000, 4096)                = 0
socket(PF_FILE, SOCK_STREAM, 0)         = 12
fcntl64(12, F_SETFL, O_RDWR|O_NONBLOCK) = 0
connect(12, {sa_family=AF_FILE, path="/var/run/nscd/socket"}, 110) = -1 ENOENT (No such file or directory)
close(12)                               = 0
socket(PF_FILE, SOCK_STREAM, 0)         = 12
fcntl64(12, F_SETFL, O_RDWR|O_NONBLOCK) = 0
connect(12, {sa_family=AF_FILE, path="/var/run/nscd/socket"}, 110) = -1 ENOENT (No such file or directory)
close(12)                               = 0
open("/etc/group", O_RDONLY|0x80000 /* O_??? */) = 12
fstat64(12, {st_mode=S_IFREG|0644, st_size=608, ...}) = 0
mmap2(NULL, 4096, PROT_READ|PROT_WRITE, MAP_PRIVATE|MAP_ANONYMOUS, -1, 0) = 0xb7fe2000
read(12, "root::0:root\nbin::1:root,bin,dae"..., 4096) = 608
close(12)                               = 0
munmap(0xb7fe2000, 4096)                = 0
rt_sigaction(SIGCHLD, {0x8049c70, [], SA_RESTORER|SA_NOCLDSTOP, 0xb7ea34d8}, NULL, 8) = 0
rt_sigaction(SIGPIPE, {SIG_IGN}, NULL, 8) = 0
rt_sigaction(SIGWINCH, {0x8049c7f, [], SA_RESTORER, 0xb7ea34d8}, NULL, 8) = 0
clone(child_stack=0, flags=CLONE_CHILD_CLEARTID|CLONE_CHILD_SETTID|SIGCHLD, child_tidptr=0xb7e77708) = 8946
close(3)                                = 0
close(7)                                = 0
close(9)                                = 0
close(10)                               = 0
read(8,


Can You try to use template which I made and say what is wrong ? In
return I can make (try to make) three templates for pld-ac, pld-th,
pld-ti. I need right now some indications, clues to solve this
problems.


Kernel:

uname -a
Linux pld-machine 2.6.24vs #3 SMP Sat Jun 28 21:11:20 UTC 2008 i686 Intel(R)_Xeon(R)_CPU___________E5310__@_1.60GHz PLD Linux

mounts:

cat /proc/mounts
/dev/root / ext3 rw,data=ordered 0 0
/proc /proc proc rw 0 0
sysfs /sys sysfs rw 0 0
usbfs /proc/bus/usb usbfs rw 0 0
/dev/sda1 /boot ext3 rw,user_xattr,acl,data=ordered 0 0
/dev/sda3 /obrazy ext3 rw,data=ordered 0 0
/dev/sda5 /obrazy2 ext3 rw,data=ordered 0 0
/dev/sda6 /vservers ext3 rw,data=ordered 0 0
/dev/sda7 /vz ext3 rw,data=ordered 0 0
none /dev/pts devpts rw 0 0
/vz/private/111 /vz/root/111 simfs rw 0 0
/proc /vz/root/111/proc proc rw 0 0
sysfs /vz/root/111/sys sysfs rw 0 0
none /vz/root/111/dev/pts devpts rw 0 0



-- 
Regards,
 brushek
Re: Problem with new os template (pld) [message #31448 is a reply to message #31428] Mon, 30 June 2008 21:05 Go to previous messageGo to next message
kir is currently offline  kir
Messages: 1645
Registered: August 2005
Location: Moscow, Russia
Senior Member

From: openvz.org
I can't really help with --ipadd failure since it's *your* script 
(pld-add_ip.sh) which should perform it. Try to debug it.

As for the container entering problem, see 
http://wiki.openvz.org/Container_enter_failed. Check that those device 
files exist and correct. Check that you can enter other (non-PLD) 
containers fine.

Łukasz Chrustek wrote:
> Hello,
>
> I am trying to make os template for polish linux distribution
> (www.pld-linux.org).
>
> Here it is:
>
> http://www.chrustek.net/pld-ac-image.tar.gz
>
> Here is the /etc/vz/dists/pld-ac.conf:
>
> ADD_IP=pld-add_ip.sh (http://www.chrustek.net/pld-add_ip.sh)
> DEL_IP=pld-del_ip.sh (http://www.chrustek.net/pld-del_ip.sh)
> SET_HOSTNAME=pld-set_hostname.sh (http://www.chrustek.net/pld-set_hostname.sh)
> SET_DNS=set_dns.sh
> SET_USERPASS=set_userpass.sh
> SET_UGID_QUOTA=set_ugid_quota.sh
> POST_CREATE=postcreate.sh
>
> First three files I have changed. I started playing around with openvz
> 4 days ago, so this changes may not be accurate (and they seem to be
> so, because vzctl set 111 --ipadd 192.168.1.40 dosn't work).
>
> 111.conf looks like this:
>
> ONBOOT="no"
> KMEMSIZE="11055923:11377049"
> LOCKEDPAGES="256:256"
> PRIVVMPAGES="65536:69632"
> SHMPAGES="21504:21504"
> NUMPROC="240:240"
> PHYSPAGES="0:2147483647"
> VMGUARPAGES="33792:2147483647"
> OOMGUARPAGES="26112:2147483647"
> NUMTCPSOCK="360:360"
> NUMFLOCK="188:206"
> NUMPTY="16:16"
> NUMSIGINFO="256:256"
> TCPSNDBUF="1720320:2703360"
> TCPRCVBUF="1720320:2703360"
> OTHERSOCKBUF="1126080:2097152"
> DGRAMRCVBUF="262144:262144"
> NUMOTHERSOCK="360:360"
> DCACHESIZE="3409920:3624960"
> NUMFILE="9312:9312"
> AVNUMPROC="180:180"
> NUMIPTENT="128:128"
> DISKSPACE="1048576:1153024"
> DISKINODES="200000:220000"
> QUOTATIME="0"
> CPUUNITS="1000"
>
> VE_ROOT="/vz/root/$VEID"
> VE_PRIVATE="/vz/private/$VEID"
> OSTEMPLATE="pld-ac-i686-image"
> ORIGIN_SAMPLE="vps.basic"
> IP_ADDRESS="192.168.1.40"
>
>
> The system seems to work well (I can do vzctl exec 111 ps a x and
> others commands), but I have two problems:
>
> 1. I can't assign ip address to it: vzctl set 111 --ipadd 192.168.1.40
>    doesn't show any errors. vzlist shows this ip address, but:
>
>    [root@pld-machine /vz/private/111]# vzctl exec 111 ip a l
>    1: lo: <LOOPBACK> mtu 16436 qdisc noop
>     link/loopback 00:00:00:00:00:00 brd 00:00:00:00:00:00
>     inet 127.0.0.1/8 scope host lo
>    2: venet0: <BROADCAST,POINTOPOINT,NOARP> mtu 1500 qdisc noop
>     link/void 
>    3: sit0: <NOARP> mtu 1480 qdisc noop
>     link/sit 0.0.0.0 brd 0.0.0.0
>    
>    
> 2. I can't enter into the VE:
>    vzctl enter 111
>    [hangs here... nothing happen]
>
> end of strace of this command looks like this:
>
> open("/etc/passwd", O_RDONLY|0x80000 /* O_??? */) = 12
> fcntl64(12, F_GETFD)                    = 0x1 (flags FD_CLOEXEC)
> fstat64(12, {st_mode=S_IFREG|0644, st_size=856, ...}) = 0
> mmap2(NULL, 4096, PROT_READ|PROT_WRITE, MAP_PRIVATE|MAP_ANONYMOUS, -1, 0) = 0xb7fe2000
> read(12, "root:x:0:0:root:/root:/bin/zsh\nb"..., 4096) = 856
> close(12)                               = 0
> munmap(0xb7fe2000, 4096)                = 0
> socket(PF_FILE, SOCK_STREAM, 0)         = 12
> fcntl64(12, F_SETFL, O_RDWR|O_NONBLOCK) = 0
> connect(12, {sa_family=AF_FILE, path="/var/run/nscd/socket"}, 110) = -1 ENOENT (No such file or directory)
> close(12)                               = 0
> socket(PF_FILE, SOCK_STREAM, 0)         = 12
> fcntl64(12, F_SETFL, O_RDWR|O_NONBLOCK) = 0
> connect(12, {sa_family=AF_FILE, path="/var/run/nscd/socket"}, 110) = -1 ENOENT (No such file or directory)
> close(12)                               = 0
> open("/etc/group", O_RDONLY|0x80000 /* O_??? */) = 12
> fstat64(12, {st_mode=S_IFREG|0644, st_size=608, ...}) = 0
> mmap2(NULL, 4096, PROT_READ|PROT_WRITE, MAP_PRIVATE|MAP_ANONYMOUS, -1, 0) = 0xb7fe2000
> read(12, "root::0:root\nbin::1:root,bin,dae"..., 4096) = 608
> close(12)                               = 0
> munmap(0xb7fe2000, 4096)                = 0
> rt_sigaction(SIGCHLD, {0x8049c70, [], SA_RESTORER|SA_NOCLDSTOP, 0xb7ea34d8}, NULL, 8) = 0
> rt_sigaction(SIGPIPE, {SIG_IGN}, NULL, 8) = 0
> rt_sigaction(SIGWINCH, {0x8049c7f, [], SA_RESTORER, 0xb7ea34d8}, NULL, 8) = 0
> clone(child_stack=0, flags=CLONE_CHILD_CLEARTID|CLONE_CHILD_SETTID|SIGCHLD, child_tidptr=0xb7e77708) = 8946
> close(3)                                = 0
> close(7)                                = 0
> close(9)                                = 0
> close(10)                               = 0
> read(8,
>
>
> Can You try to use template which I made and say what is wrong ? In
> return I can make (try to make) three templates for pld-ac, pld-th,
> pld-ti. I need right now some indications, clues to solve this
> problems.
>
>
> Kernel:
>
> uname -a
> Linux pld-machine 2.6.24vs #3 SMP Sat Jun 28 21:11:20 UTC 2008 i686 Intel(R)_Xeon(R)_CPU___________E5310__@_1.60GHz PLD Linux
>
> mounts:
>
> cat /proc/mounts
> /dev/root / ext3 rw,data=ordered 0 0
> /proc /proc proc rw 0 0
> sysfs /sys sysfs rw 0 0
> usbfs /proc/bus/usb usbfs rw 0 0
> /dev/sda1 /boot ext3 rw,user_xattr,acl,data=ordered 0 0
> /dev/sda3 /obrazy ext3 rw,data=ordered 0 0
> /dev/sda5 /obrazy2 ext3 rw,data=ordered 0 0
> /dev/sda6 /vservers ext3 rw,data=ordered 0 0
> /dev/sda7 /vz ext3 rw,data=ordered 0 0
> none /dev/pts devpts rw 0 0
> /vz/private/111 /vz/root/111 simfs rw 0 0
> /proc /vz/root/111/proc proc rw 0 0
> sysfs /vz/root/111/sys sysfs rw 0 0
> none /vz/root/111/dev/pts devpts rw 0 0
>
>
>
>
Re[2]: Problem with new os template (pld) [message #31459 is a reply to message #31448] Tue, 01 July 2008 06:53 Go to previous message
lukasz is currently offline  lukasz
Messages: 3
Registered: June 2008
Junior Member
From: openvz.org
Witam,

> I can't really help with --ipadd failure since it's *your* script 
> (pld-add_ip.sh) which should perform it. Try to debug it.

OK.

> As for the container entering problem, see 
> http://wiki.openvz.org/Container_enter_failed. Check that those device
> files exist and correct. Check that you can enter other (non-PLD) 
> containers fine.


I know this document very well... I read almost all wiki page.
Existing of this device files are enough to entering the container ?
Can anybody explain what is necessary to enter the container ?

non-PLD containers works OK, there is no problem in entering end
leaving the container.

-- 
Pozdrawiam,
 Łukasz Chrustek
Previous Topic: Live migration with Veth
Next Topic: 1 VE on 1 Hardware Node
Goto Forum:
  


Current Time: Sat Jul 21 23:16:15 GMT 2018