OpenVZ Forum


Home » General » Support » howto mount/umount dvd
howto mount/umount dvd [message #39805] Fri, 04 June 2010 13:25 Go to next message
rray is currently offline  rray
Messages: 4
Registered: June 2010
Junior Member
I have a CentOS 5.5 container setup to allow a regular user to mount and umount a dvd that has a ext2 fs. I created the mount point, added fstab entry, and setup container device file. Mounting is no problem. I can read data ok. Umounting does not work for regular user.

[rray]$ umount /dev/dvd
umount: only root can unmount /dev/dvd from /mnt/dvd

Root can umount just fine. Any suggestions?

Richard
Re: howto mount/umount dvd [message #39808 is a reply to message #39805] Fri, 04 June 2010 14:05 Go to previous messageGo to next message
kir is currently offline  kir
Messages: 1645
Registered: August 2005
Location: Moscow, Russia
Senior Member

Do you have a user flag set in fstab for the entry?

Kir Kolyshkin
http://static.openvz.org/userbars/openvz-developer.png
Re: howto mount/umount dvd [message #39809 is a reply to message #39808] Fri, 04 June 2010 14:26 Go to previous messageGo to next message
rray is currently offline  rray
Messages: 4
Registered: June 2010
Junior Member
kir wrote on Fri, 04 June 2010 10:05
Do you have a user flag set in fstab for the entry?


Yes

/dev/dvd /mnt/dvd auto noauto,user,ro 0 0

Can not figure out why mount works and umount does not.
The same regular user can mount and umount on hn which is also CentOS 5.5
Re: howto mount/umount dvd [message #39811 is a reply to message #39809] Fri, 04 June 2010 14:37 Go to previous messageGo to next message
kir is currently offline  kir
Messages: 1645
Registered: August 2005
Location: Moscow, Russia
Senior Member

Please file a kernel bug to http://bugzilla.openvz.org/, need to investigate that.

Kir Kolyshkin
http://static.openvz.org/userbars/openvz-developer.png
Re: howto mount/umount dvd [message #39814 is a reply to message #39811] Fri, 04 June 2010 18:30 Go to previous messageGo to next message
rray is currently offline  rray
Messages: 4
Registered: June 2010
Junior Member
Before I start a bug report I am trying to eliminate the most common cause of my problems, my ignorance

On the hn mtab shows
/dev/scd0 /mnt/dvd ext2 ro,noexec,nosuid,nodev,user=rray 0 0
and mount -l shows
/dev/scd0 on /mnt/dvd type ext2 ro,noexec,nosuid,nodev,user=rray) [1100603145949]

On the ve mtab shows
/dev/dvd /mnt/dvd ext2 ro,nosuid,nodev,noexec 0 0
and mount -l shows
/dev/dvd on /mnt/dvd type ext2 (ro,nosuid,nodev,noexec) [1100603145949]

The problem seems obvious
/dev/dvd is a simlink to /dev/scd0
I tried changing ve to /dev/scd0 and got the same results

The fstab entry is
/dev/dvd /mnt/dvd auto noauto,user,ro 0 0
on hn and ve

Any more suggestions or does this sound like a bug

Richard
Re: howto mount/umount dvd [message #39899 is a reply to message #39811] Thu, 17 June 2010 16:00 Go to previous message
rray is currently offline  rray
Messages: 4
Registered: June 2010
Junior Member
kir wrote on Fri, 04 June 2010 10:37
Please file a kernel bug to http://bugzilla.openvz.org/, need to investigate that.


I took your advice and filed a bug report
The info was not well received
We learn from out mistakes
Previous Topic: Filesize limitation for normal users
Next Topic: Using tc to add qdiscs and filters on veth devices fails.
Goto Forum:
  


Current Time: Wed Feb 21 00:44:35 GMT 2024

Total time taken to generate the page: 0.03059 seconds